Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, November 26, 2009

Jom makan2



petang tadi lepas lunch ikut abang g wat final disscussion d Holiday Villa tentang dinner untuk company..... sebenarnya kak rose ni jadi macam accountant lak.... segala budget kak rose yang tolong kirakan....tapi tang fees for consultation tu ilek pucek ....tak dak..... kesian kan.... x pe lah tolong abang kan.....janji semua keja beres.......

serious in disscussion wif En Sahidan, F&B's Assistant Manager....finalise the menu, payment, etc, etc.....

sambil berbincang mama ngan ayah minum ais kacang bunga raya ni..... mak ai manisnyer.....

ni busu punyer..... classic banana split.....sedap katanyer.... balik suh mama wat pulak.... nantilah nak oi.....abiskan peksa dulu ya.....

busu berposing d entrance of holiday villa

sebelum g tadi ada wat bubur jagung ni..... terasa sangat nak makan sbb tengok di rumah hana tu gambo nyer sungguh mengancam dan tekak ni tak tertahan2 nak merasa..... guna jagung dalam tin je.....kak rose amik resepinyer ya......

Bahan-bahan
  • 4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya- hana gune jagung dlm tin
  • 5-6 sudu besar gula (ikut manis)- hana gune brown sugar.kdg2 gula melaka.
  • 1 mangkuk kecil santan pekat
  • 1- 1 1/2 mangkuk kecil air
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • 1/4sudu teh garam (optional)
  • segenggam sagu dibilas dan toskan
  • hana tmbh sesudu tepung gandum+air utk pekatkan kuah. bkn tpg jagung yer.. :)
Cara-cara
  1. Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
  2. Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih.then masukkan bancuhan tepung gandum utk pekatkan kuah. hana suka bubur nih yg agak2 pekat like my mum masak. :)

1 comment:

Ayuni.Bitter said...

finally.. dpt jgk resipi bubur jagung ni..
alhamdulillah...
click sana click sini...
bru lah jmpk yg bekenan di hty..
mekasih yer kak rose....mntk halal eh =D