Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, August 7, 2010

Lepat pisang


salam semua..... kejap je dah malam kan.... dan untuk petang tadi kak rose buat lepat pisang ni.... dah abes dah stok .... esok x de lah lagi menu pisang..... resepi nya kak rose amik kat rumah ummi kuantan tu, tima kasih ya...dan kak rose mintak izin nak kopipes kat sini....

  • 8 biji pisang emas/berangan
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/4 cawan santan pekat (*akak guna santan kotak je)
  • sedikit kelapa muda parut digaul dengan sedikit garam
  • daun pisang secukupnya (dilayu atas api perlahan, buang bahagian keras tepi, lap dan belah lebihkurang sejengkal lebar daun)

Cara-Cara:-

  1. Panaskan periuk kukusan.
  2. Dalam mangkuk lecek pisang dengan gula hingga gula dan pisang hancur sedikit.
  3. Masukkan santan, garam, dan tepung. Gaul rata.
  4. Ambil daun pisang dan letakkan 2 - 3 sudu besar adunan pisang di tengah2 daun. Letak inti di tengahnya dan gulung daun pisang. Lipat kedua2 bahagian tepinya biar kemas. Buat hingga habis.
  5. Letak/susun dalam periuk kukusan. Kukusan selama 12 - 15 minit hingga masak/kelihatan daun pisang kekuningan.

daun pisang bawak dari kampung, dah nampak kekuningan....

No comments: