Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, March 21, 2013

Kung pao chicken

 kung pao ya bukan kung fu taw! ha ha ha saja jer nak buat lawak pulak.... menu untuk tengahari semalam tp x de sapa nak makan sbb kak rose cuma meratah pecal tu jer. masak nasi sbb ada anak jiran yang temankan kak rose sementara hubby out station. takut oooo nak tinggal sorang2... apa lah kak rose ni kan. so nasi dan lauk yang x terusik tu jadi bekal dia g sekolah pagi ni...untuk bekpes kak rose buatkan dia sandwich telo + nescafe. gigih pepagi buat sandwich bagai.... kena lah jaga anak orang kan.... ishhhh!!! merapu meraban sudah kak rose ni, nak citer pasal kung pao ciken ni jer asalnya!

resepi ayam ni kak rose dah banyak kali buat, tp nak jugak tepek kat sini sekali lagi... memula dulu amik kat blog hana dan ada jugak kak rose buat kat sini...

Perapkan bersama 15minit:
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.

Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis (kak rose buh sedikit kicap pekat)
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu (kak rose kurangkan sbb x suka manis...)
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.
Bahan Tumis:
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.
(kak rose tambah capsicum hijau)
Cara-cara: Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan. Sedia untuk dihidang.

2 comments:

Me said...

saya mkn pecal hari nie (beli hahahha) n skang teringin ayam kung fu nie plak :(

Kak Rose said...

Me, penangan pecal ya.... tp yg ni leh buat sendirik jer!