Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, July 25, 2015

Tang yuan dan kisah sedihnya...

 Asalamualaikum dan salam sabtu buat kawan2 semua.... masih sibuk berhari raya agaknya... ya la raya kan sebulan. hihihi. buat kak rose dah balik dari berhari raya di johor dan juga di kelantan.... perjalanan beraya yang melebihi 2k km yang sangat memakan masa sbb jem, memang meletihkan, tapi demi keluarga kami gagahkan juga dan Alhamdullilah dah selamat sampai ke penang semula. bagaimana pula hari raya kawan2? harap semunya berjalan seperti yang dirancangkan..

dan hari ini baru dapat nak menupdate rumah maya ni, bersawang berabuk ditinggalkan berhari raya... dan kali ni nak tepek tang yuan yang kak rose buat untuk berbuka puasa sebelum balik kampung ari tu... dan kisah sedih tang yuan ni, buat kali ketiga barulah menjadi. kali pertama buat dah siap semua bila nak masukkan dalam air gula tu nampak macam keras jer dan bila belah tengahnya macam x masak, so sudah kasi pada cik tong. bancuk lagi sekali, bila tengah gentel dan masukkan dalam air rebusan tu baru perasan kenapa tepung bancuhan ni lembik semacam..... dan abrulah tengok pada label tepung.... ya Allah, tepung beras rupanya. rasa nak nanges pun ade sbb hari dah lewat sangat.... tapi sbb dah plan dan nak makan jugak, gagahkan diri buat sekali lagi.... dan dapatlah berbuka dengan tang yuan ni setelah dua kali cik tong dapat makan barulah tukang masak punya turn pulak! Alhamdullilah.

pada yang mintak resepi tang yuan yang sangat mudah ni, kak rose kongsikan kat sini ya.  cuma tepung pulut n air gula jer

Ingredients:

Syrup
1/3 cup sugar
1.5 cups water
2-3 pandan leaves/screwpine leaves
(kak rose tambah few slices halia dalam sirap ni as per cook's suggestion)

Rice Dumplings
2 cups glutinous rice (sticky rice) flour
1 Tbsp fine sugar
7 oz water
food coloring ( 2-3 different colors ) (kak rose guna 4 colors)

Method:

  1. To prepare syrup, boil water in a pot. Add the screwpine pleaves and let it boil on medium fire for 5 minutes. Add sugar and let it boil for 5 minutes. Lower fire and let it simmer to another 15 miuntes. Sugar can be added to taste if you like. Set aside.
  2. In a big bowl, mix glutinous flour with sugar.
  3. Add water and knead to form a paste. Continue to knead until it form a soft dough and no longer sticks to your hands.
  4. Divide into 3-4 portion and add 2-3 drops of food coloring to the each portion of dough.
  5. Divide into small balls and lightly shape into balls using both palms.
  6. Set aside a few hours or overnight as this will make the dough a bit harder and easier to handle. (kak rose x simpan pun, pas bancuh tu terus jer bulat2kan)
  7. Boil another pot of water, drop the dumplings into the boiling water. As soon as it floats to the transfer it to the syrup water.
  8. Serve. (kak rose sejukkan dalam fridge dulu baru serve... best makan sejuk2...)
Cook’s Note :
You can add a few slices ginger to the syrup water if you like. Or you can replace the fine sugar with palm sugar or brown sugar using same method.

No comments: