Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, December 19, 2017

Begedil daging burger

 Asalamualaikum dan selamat pagi semuanya... sambil melepaskan penat selepas berbriskwalk pagi ni, kak rose nak tepek projek pada hari jumaat lepas...   ad hoc project sbb gantikan kawan yang tak dapat nak adakan majlis bacaan mingguan Surah Al-Kahfi kami dirumahnya... so kak rose pun buat dengan apa yang ada kat rumah je... pastinya yang mudah2 jer la kan... dan sempat jugak kak rose sediakan mee hoon soto untuk jamuan pagi tu... pegedil tu kak rose buat malamnya, esok pagi baru gorengkan... begitu juga kuahnya, malam dah kak rose siapkan sbb majlis mula 9 pagi... pasti tak sempat kalau nak siapkan pagi tu kan..Alhamdulillah, dipermudahkan urusan dan begedil pun cukup untuk +- 35 orang tetamu...

 resepi pegedil daging beger kak rose kongsikan kat sini ya.. resepi ni untuk panduan... sbb kak rose buat dengan dua kilo kentang dan 8 keping daging ramly beger... so pepandailah nak adjust bahan2 tu ya..

Bahan²
2 biji kentang saiz sederhana besar
Sedikit garam
1 keping daging burger
Daun sup / daun bawang dicincang _ optional
1/2 - 1 sb tepung jagung
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix _  (kak rose x bubuh)
1/2 sudu teh Maggi seasoning _ ( x de)
Sedikit serbuk lada hitam
sedikit cili flake- yg ni kak rose tambahkan
bawang goreng - yg ni kak rose tambah
*** daging beger tu kak rose gorengkan dulu dan kisar kasar guna fp baru campur dalam kentang lenyek


Bahan² A
1 biji telur _ dipukul sedikit + secubit garam
Minyak untuk menggoreng


Cara²


  1. Basuh dan buang kulit kentang.
  2. Rebus kentang dalam air bergaram sampai tenggelam hingga empuk.
  3. Menggunakan garfu, lenyek-lenyekkan kentang hingga lumat ( ketika kentang masih panas ).
  4. Bila kentang agak suam, masukkan daging burger ( defrost dahulu ), daun sup/daun bawang ( jika guna ), perencah pati ayam, serbuk lada hitam dan Maggi seasoning. Gaul sebati.
  5. Masukkan 1/2 sb tepung jagung dan gaul sebati. Adunan jangan terlalu kering atau terlalu basah, takut berderai atau hancur semasa goreng.
  6. Kalau nampak basah, tambah lagi 1/2 sb tepung jagung.
  7. Ambil segenggam adunan, kepal-kepalkan sedikit dan bulatkan dengan kedua-dua tapak tangan. Leperkan sedikit dan susun atas dulang/pinggan. Buat sampai adunan habis.
  8. Simpan dalam peti sejuk dahulu sementara panaskan minyak dalam kuali ( untuk mengelakkan begedil hancur ).
  9. Celup adunan begedil satu per satu ke dalam telur dan goreng dalam minyak yang sederhana panas.
  10. Jangan selalu diterbalikkan, cukup bila satu permukaan sudah nampak keperangan baru terbalikkan begedil untuk masak permukaan yang lagi satu.
  11. Angkat dan toskan atas paper towel.

1 comment:

ai said...

Tak suka bergedil.. tapi bergedil ni nampak sedap.