Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, January 15, 2018

Acar mentah

 lama sangat kak rose tak buat acar cam ni.. tapi kali ni kena jugak merajinkan diri nak buatnya sbb nak gandingkan dengan nasi dagang yang kak rose buat tu. dan nak masak nasik dagang ni pun sbb masa balik kampung hari tu MIL bekalkan ikan tongkol yang dah siap rebus untuk gulai nasik dagang tu... semuanya ready, jadinya kenalah buatkan... walaupun tengahari tu ada jemputan makan kenduri, tapi siapkan jugaklah untuk anak yang tak join g kenduri tu.. resepi mudah kak rose amik dari blog CMG, mekasih ya Mat... kak rose kongsikan kat sini pulak ya..

Bahan bahan acar mentah :-)
 
1 biji timun, disagat (dipotong2)
1 biji lobak merah, kupas dan sagat
1/4 bahagian kobis sederhana besar, hiris halus (tak letak)
1 biji bawang besar, hiris halus
2 biji cili merah, hiris halus
4 - 5 camca besar cuka makan JALEN
Garam dan gula secukup rasa


Cara membuatnya :-)
  1. Gaul rata semua bahan2 untuk acar kecuali cuka, garam dan gula. Masukkan cuka makan, tambah gula secukup rasa dan sedikit garam. Gaul rata dan sesuaikan rasa. jika ok boleh hidangkan bersama nasi dagang....Selamat mencuba!!

No comments: